Prajitura cu gutui si branza de capra

November 9, 2010 de Anda - 19 Comments
QuinceCakeCollage

Aşa cum spuneam în postul anterior, în ultima vreme am avut şansa să cunosc şi să lucrez alături de oameni extraordinari, cum nu speram că mai există. Povesteam de Roxana şi Tudor.
Adi Hădean este şi el printre aceşti oameni deosebiţi alături de care am avut şansa să lucrez. Adi mi-a oferit încredere fără să mă cunoască, m-a făcut să am încredere că ceea ce vreau eu nu e deplasat, mi-a dat sfaturi când am avut nevoie şi mi-a arătat că încă mai poţi avea vise care se pot şi împlini.

QuinceCakeCollage3

Şi-acum să revenim la treaba noastră – deserturile. Vedetele zilei de azi sunt gutuile. Gutuile îmi amintesc de acasă, de acel acasă al copilăriei mele – la bunici. Dacă închid ochii, simt şi acum mirosul compotului de gutui cum îmi inundă nasul. Bunica nu punea în compot decât zahăr şi era bun, atât de bun încât voi trai cu amintirea lui.

QuinceCakeCollage2

Gutuia nu este un fruct foarte popular, chiar dacă apare in lista cu fructele toamnei in manualele de clasa 1. Sunt uşor acrişoare, înnecăcioase şi destul de tari, lemnoase chiar. La prima vedere nu există nici un motiv să le dai atenţie, dar dupa ce miroşi o gutuie nu poţi să nu fii cucerit. Aşa că le ‘găteşti’ de sărbătoare şi te laşi uimit de transformarea lor.

De data asta am încercat o prăjitură cu gutui, condimente de toamna si crema de branza de capra cu vanilie.

QuinceCakeCollage4

Pentru caramel

150 g zahăr
50 g unt

Se caramelizează zahărul. Se adaugă untul și se amestecă usor. Se toarnă caramelul in tava de cuptor în care urmează să coaceți prăjitura.

Pentru gutui
5-6 gutui, curățate de coaja și tăiate felii
scorțisoara, cuișoare măcinate, ienibahar măcinat, anason stelat măcinat, semințele de la o jumătate de păstaie de vanilie
zeama de la o jumătate de lămâie

Se amesteca toate de mai sus . Când caramelul s-a racit în tavă, așezați feliile de gutuie cât mai compact pe fundul tăvii.

Pentru prăjitură

160 g făina
45 g făina de migdale
7 g praf de copt
un praf de sare
scorțisoara, cuișoare măcinate, ienibahar măcinat, anason stelat măcinat, semințele de la o jumătate de păstaie de vanilie
124 g zahăr pudră
90 g ulei
100 g lapte
1 ou f mic (aprox 45 g)
184 g albuș (aprox 5 ouă)
135 g zahăr

Se încălzește cuptorul la 175 grade.
Se amesteca oul cu laptele si cu uleiul.
Deasupra de cern făina, făina de migdale, zahărul pudră, praful de copt, sarea și condimentele. Se amestecă foarte ușor.
Separat se bat albuăurile spumă. Se adaugă zahărul în ploaie peste albușuri si se bat până amestecul devine lucios.

Se încorporează 1/3 din albușuri în amestecul inițial, ușor cu o spatulă de lemn. Se adaugă treptat și restul de albuș. Se toarnă amestecul peste gutui și se coace 40-60 de minute (* dacă observați caă prajitura se rumenește prea repede îi puteți pune deasupra o folie de aluminiu).
Se lasa la răcit în tava aproximativ 30 de minute, iar apoi se răstoarnă cu grijă.

Pentru crema de brânză de capră
120 g brânză de capră
30 g miere
scorțisoara, cuișoare măcinate, ienibahar măcinat, anason stelat măcinat, semințele de la o jumătate de păstaie de vanilie
200 g frișcă bătută (preferabil naturală, nu vegetală)

Se omogenizeaza brânza de capră, condimentele si mierea. Se încorporeazaă ușor frișca.

Prăjitura se poate orna toată sau pe felii in momentul servirii.